Globala Borås

Oktober

Näringslivsdagen

Nå fram. Nå ut.

6 oktober på Åhaga

DAYS OF KNOWLEDGE

Den 18 oktober firar vi forskning och utbildning vid Högskolan i Borås. Under dagen blir det bland annat en paneldiskussion kring hållbar design ur ett internationellt perspektiv. Nytt för i år är att Sparbanksstiftelsen Sjuhärads sociala medier-pris delas ut på kvällen, men redan under eftermiddagen presenteras vinnaren.

Fairtrade Fokus 2016

10-23 oktober är det återigen dags att samla engagerade butiker, konsumenter och politiker för att gemensamt sätta fokus på Fairtrade. Passa på och lär dig mer om Agenda 2030, textil och skillnaden i märkningar av produkter m.m. Den 14 oktober besöker Johan Ehrenberg Borås med sin föreläsning "Visst kan du rädda världen".

Agenda 2030 på orangeriet

Förra hösten enades världens länder om 17 Globala mål för hållbar utveckling som kommer att göra jorden till en bättre plats att leva på. Just nu sker arbetet med att involvera alla i Sverige, för om målen ska uppnås måste alla vara delaktiga, från regeringar ner till enskilda individer. Besök Orangeriet och lär dig mer om Agenda 2030.

Oktober månad kl 8-16

Better shelter på orangeriet

Värdiga hus för flyktingar, som räddar liv och bidrar till hållbar återuppbyggnad av samhällen som drabbas, det är idén bakom Better Shelter. Ett socialt företag som drivs av ett uppdrag, att förbättra livet för männskor som är på flykt från väpnade konflikter och naturkatastrofer. Ett hus från Better shelter kommer att finnas på orangeriet under oktober månad.

Borås + Palu = Sant

Invigning av fotoutställnning 19 oktober på Navet Sience Center. Boras Waste Recovery arbetar med kunskapsöverföring till utvecklingsländer.Med denna fotoutställning vill vi visa människorna bakom de olika projekten. Varmt välkomna att ta del av Borås + Palu = Sant

Barn på flykt

Konstnär Ulla Zimmermans bildarbete med ensamkommande flyktingbarn.
Under två år har Ulla Zimmerman erbjudit ensamkommande flyktingbarn bildarbete vid sju kommunala boenden. Bildskapandet kan underlätta språkförståelsen och skapar befriande munterhet. Men viktigast är stoltheten, som lyser om var och en, när bilderna sätts upp på väggen.
Vernissage lördagen den 1 oktober kl 14.00 på Kulturhuset.

De förlorade barnen

Den uppmärksammade reportageboken ”De förlorade barnen” av Katia Wagner och Jens Mikelsen berättar om de många hundra ensamkommande flyktingbarnen som försvinner i Sverige, utan att någon letar efter de. De har spårat några av dem. 16-årige Ghazi som tvingats sälja droger. Kardo som prostituerar sig. Mohammad som lever på Londons gator. Och vad var det egentligen som hände när 14-åriga Muna en dag bara var borta?

12 oktober kl 18.30

Att komma ensam till ett främmande land

Hur arbetar Rädda Barnen i Borås med att ta emot ensamkommande flyktingbarn? Vilka rättigheter har barnen? Välkommen till kulturhuset onsdagen den 26 oktober kl 18.30 för att träffa socialsekreterare, gode män, ensmakommande flyktingbarn och Rädda Barnen i Borås.